(+389) 3134-534

Бул.Крсте Мисирков 28, Скопје bul. Krste Misirkov 28, Skopje

февруари 6, 2020

Совети

Главоболка – Д-р Теута Далипи

Главоболката претставува една од најчестите болни синдроми. По статистички податоци секое пето лице има чести или постојани главоболки. Податоците за нивното постоење датираат некаде од пред 5000 години, но првиот опис на главоболки го дал Хипократ (460 – 370 пред н.е). Во текот на животот главоболката се јавува најмалку еднаш кај 70-95% од луѓето и […]

...

јануари 14, 2020

Совети

ДЕТЕТО И ЕМОЦИОНАЛНАТА ПИСМЕНОСТ – Катерина Галеска спец. психолог

„Мрзливо дете“, „непослушно дете“, „лошо дете“, „немирно дете“, „тромаво дете“, „невоспитано дете“, „заборавно дете“, „плачливко/а“, „ кукавица“, „безобразник/чка“, „нервозно дете“. Постојано се жали на главоболка, болки во стомакот, забошотува, се закача, децата го одбегнуваат. Тоа се секојдневни поплаки на родителите, па дури и на наставниците. Етикети, етикети, критики. Зад овие епитети се кријат „забранети“ чувства; […]

...

јануари 14, 2020

Совети

ПРВИОТ ДОПИР НА НОВОРОДЕНЧЕТО – Љубица Димовска дипл. дефектолог

Допирот е прво од петте сетила кое започнува да се развива уште додека е бебето во утробата на мајката. Тој функционира на начин што надворешните информаци се примаат  преку рецепторите (примачите) во кожата и се пренесуваат до мозокот, каде постои центар во кој тие се препознаваат како сензации кои се пријатни, меки, мазни, рапави итн. […]

...

јануари 13, 2020

Совети

СЕЗОНА НА НАСТИНКИ И ГРИП – Д-р Соња Ралева

Зимата е време која го зголемува бројот на посети на лекар. Причината за настинки и грип во текот на зимата е студеното време и престојот во затворени простории. Како вид луѓето се прилагодуваат на настинките и зависат од неа, бидејќи така го јакнат имуниот систем и имунитетот за одбрана од други сериозни болести. Предизвикувачите на […]

...