(+389) 3134-534

Бул.Крсте Мисирков 28, Скопје bul. Krste Misirkov 28, Skopje

ноември 21, 2019

Новости

Бесплатната вакцинација против сезонски грип почнува од утре

За првпат, од оваа година се подобрува достапноста на бесплатните вакцини против сезонски грип, покрај 10-те Центри за јавно здравје,
во вакцинацијата ќе бидат вклучени и три поликлиники: Букурешт, Чаир и Ѓорче Петров при Здравствениот Дом Скопје.
Вакцинацијата почнува од утре, 22.11.2019 година. Вакцините се
наменети за бремени жени, стари лица над 65 години, лица со хронични заболувања и здравствените работници.
Здравствен Дом Скопје ќе има на располагање 2500 дози на вакцини, распределени во Букурешт, Ѓорче Петров и Чаир.
Бесплатната вакцинација во трите поликлиники ќе се одвива секој работен ден во периодот од 14:00 до 18:00 часот и истата ќе биде спроведена од превентивните екипи на ЈЗУ Здравствен дом Скопје.
Заинтересираните лица ќе можат да закажат бесплатна вакцинација кај својот матичен лекар преку Мој термин.
Како и во изминативе сезони, пикот на активноста на вирусот на сезонски грип се очекува во месец февруари.
Согласно договорениот план за вакцинација против грип и секако во соработка со Министерството за здравство, со претстојните активности
ќе го дадеме својот придонес за успешна вакцинација.