(+389) 3134-534

Бул.Крсте Мисирков 28, Скопје bul. Krste Misirkov 28, Skopje

ноември 29, 2023

Новости

Пет симптоми за дефицит на витамин B12

Една од најважните хранливи материи е витамин B12, за кој луѓето имаат потреба за нормално функционирање. Витамин B12 учествува во многу процеси во организмот, вклучувајќи ја синтезата на ДНК, формирањето на црвени крвни зрнца и изолацијата која дозволува сигналите да поминат низ нервниот систем. Во овој член се наведени некои од симптомите на дефицит на витамин B12, ако ги искусувате практично сите симптоми, контактирајте го вашиот лекар. Дефицитот на B12 може да предизвика анемија и симптоми како умор, мускулна слабост и замагленост. Сепак, се знае помалку дека дефицитот на витамин B12 може да предизвика и проблеми со когнитивните функции. Според статија објавена во British Medical Journal (BMJ), има пет проблеми што се забележуваат кај 85 проценти од пациентите со дефицит на витамин B12: “Анемијата присутна е кај помалку од 20 проценти од луѓето со дефицит на витамин B12. Невролошките проблеми, кои се значително поголеми, можат да траат месеци или дури години за целосно решавање”, стои во статијата пренесена од Daily Express. За луѓето кои немаат сериозен дефицит на витамин B12 и невролошки симптоми, витаминот B12 може да се земе преку уста во доза од 1.000 до 2.000 μg еднаш на ден. Витамин B12 се наоѓа само во храните животинско потекло. Количината на витамин B12 во храната зависи од типот на храната и земјата на производство. Во повеќето случаи, состојбата ќе се подобри ако ја зачувате вашата диета со месо, риба, сирење, путер, јајца, храна богата со витамин B12. Сепак, ако дефицитот е поозбилни, можеби ќе треба да земете дневни дополнувања или дури инјекции.